duminică, 29 ianuarie 2017

Nevăzutul...


Planeta Mercur e situată cel mai aproape de Soare și e a doua dintre cele mai mici planete din sistemul Solar. Această planetă este mai mică decât satelitul planetei Jupiter, Ganimede și satelitul planetei Saturn, Titan.

Mercur are cerul întotdeauna negru pentru că nu are în principiu o atmosferă capabilă să producă împrăștierea razelor Solare.


-Distanța față de Soare: 57.910.000 km
-Perioada de revoluție: 87,96 zile
-Perioada de rotație: 58,64 zile
-Diametrul: 4 847,4 km (aproape de 2,5 ori mai mică decât pământul)
-Masa: 0,055 din cea a pământului
-Temperatura la suprafață: 450 °C ziua și (-180 °C) noaptea.
Observații înregistrate ale planetei Mercur, datează din vremea sumerienilor, în al treilea mileniu înaintea erei noastre,  numind-o – Ubu-idim-gud-ud.  În Babilon planeta era numită – Nabu.
Înainte de sec 5 î.H. astronomii greci credea că planeta e formată din două obiecte separate: una vizibilă doar la răsărit și cealaltă vizibilă doar la apus.
În India planeta a fost numită – Budha, după fiul Chandrei (al Lunii). Culturile chineză, coreeană, japoneză și vietnameză fac referiri la planeta Mercur sub denumirea de „Steaua apei”, denumire bazată pe cele Cinci Elemente. La greci planeta purta numele de – Hermes zeul comerțului, al călătorilor și al hoților. În acelaș timp el conducea sufletele morților spre lăcașul lui Hades.
Evreii au numit această planetă Kokhav Hamah (Steaua Soarelui) .Iată câte ceva informații despre această planetă:
1.      Dacă cineva s-ar afla pe planetă și ar privi Soarele, l-ar vedea de două ori mai mare, decât cum se vede de pe pământ.
2.      Razele Soarelui sunt de 7 ori mai puternice, decât pe pământ (nu tre să stai ore întregi să te bronzezi)
3.      Deși pare ciudat, până în prezent a fost văzută doar jumătate din Mercur. Cealaltă este foarte bine ascunsă.
4.      Mercur are o atmosferă aproape inexistentă în care se găsesc sodium, potasiu și cantități infime (neînsemnate) de oxigen, argon, heliu, azot, dioxid de carbon și hidrogen.
5.      Mercur execută o rotație completă în jurul Soarelui în 88 de zile, deplasându-se pe orbită cu viteza de ≈ 50 km/s, fiind cea mai rapidă planetă din Sistemul Solar.
6.      Chiar dacă se rotește în jurul axei sale o dată la 59 de zile, totuși o zi pe Mercur durează 176 de zile.
7.      Sub crusta de 100-200 km grosime, Mercur are un nucleu mare de fier (3 600 km diametru), care generează un camp magnetic mai slab decât al pământului de 100 ori.
8.      Înainte de prima misiune spre Mercur, se credea că suprafața sa este netedă.
9.      Între 1974 și 1975, nava spațială Mariner 10, a cartografiat 40-45% din suprafața planetei.
10. Mariner 10 a descoperit că Mercur se aseamănă cu Luna, având suprafața împânzită de cratere provenite de la „bombardamentul„ cu asteroizi și comete la formarea Sistemului Solar.
11.      Acum Mercur este inactivă geologic, fiind cea mai puțin înțeleasă dintre planetele telurice.
12.      De 13 ori pe secol, Mercur poate fi observată de pe pământ cum trece prin fața Soarelui, fenomen astronomic denumit transit.
13.   Datorită lipsei atmosferei cerul mercurian este negru și unele stele sunt posibile de observat în timpul zilei.
14.      Dacă pe pământ un om ar cântări 60 de kg, pe Mercur ar cântări în jur de 22 kg.
15.      Mercur are cea mai mare excentritate orbitală dintre toate planetele Sistemului Solar, distanța sa față de Soare variind de la 46 la 70 mln km.
16.    Deși este cea mai apropiată planetă de Soare, este a doua cea mai caldă, cedând planetei Venus.
17.      Datorită proximității față de Soare ( de 3 ori mai aproape decât pământul), Mercur este vizibilă de pe pământ doar imediat după răsărit și în timpul apusului.
18.      Mercur nu are nici un satelit natural.
19.      Deși este atât de aproape de Soare, în 1991, astronomii au desoperit cu ajutorul anumitor radare că la poli ar putea exista ghiață, ascunsă în cratere adânci, permanent umbrite.
20.      Cel mai mare crater de pe planetă Bazinul Caloris, are un diametru de 1 300 km. Impactul care i-a dat naștere a fost atât de puternic, încât a cauzat erupții de lavă și a lăsat un inel concentric de 2 km înălțime, în jurul craterului.
MERCUR are reputația de a fi cel mai greu observabil. Din cauza că ea este apropiată de Soare, ea nu poate fi văzută decât circa o oră după apusul Soarelui sau o oră înaintea răsăritului acestuia. Telescopul Hubble nu a obsevat niciodată planeta și nici nu o va putea face din motiv că razele puternice crează iluzii optice considerabile.
MERCUR este tot atât de strălucitor ca și Sirius, care poate fi văzută pe cer scânteind la miezul nopții, pe când Mercur se află pe un cer lminat întotdeauna de Soare.
Am putea  asemăna planeta cu creștinii, care duc o activitate oarecare spre Slava lui Dumnezeu neafișându-și lucrarea, rămânând în ascuns.
Un exemplu îl vedem la Domnul Isus .
Dar cel vindecat nu ştia cine este: căci Isus Se făcuse nevăzut din norodul care era în locul acela.( In.5:13)
1 Luaţi seama să nu vă îndepliniţi neprihănirea voastră înaintea oamenilor, ca să fiţi văzuţi de ei; altminteri, nu veţi avea răsplată de la Tatăl vostru care este în ceruri.
2 Tu, dar, când faci milostenie, nu suna cu trâmbiţa înaintea ta, cum fac făţarnicii, în sinagogi şi în uliţe, pentru ca să fie slăviţi de oameni. Adevărat vă spun că şi-au luat răsplata.
3 Ci tu, când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta,
4 pentru ca milostenia ta să fie făcută în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti.
5 Când vă rugaţi, să nu fiţi ca făţarnicii, cărora le place să se roage stând în picioare în sinagogi şi la colţurile uliţelor, pentru ca să fie văzuţi de oameni. Adevărat vă spun că şi-au luat răsplata.
6 Ci tu, când te rogi, intră în odăiţa ta, încuie-ţi uşa şi roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti. (Mt.6:1-6)
 Dacă faci o lucrare oarecare, pentru binele cuiva, nu te afișa în ochii oamenilor pentru a arăta că ai calități bune au cum zicem noi nu te reclama.
14 Trebuie ca şi ai noştri să se deprindă să fie cei dintâi în fapte bune, pentru nevoile grabnice, şi să nu stea neroditori. (Tit 3:14)
1 Când S-a coborât Isus de pe munte, multe noroade au mers după El.
2 Şi un lepros s-a apropiat de El, I s-a închinat şi I-a zis: „Doamne, dacă vrei, poţi să mă cureţi.”
3 Isus a întins mâna, S-a atins de el şi a zis: „Da, vreau, fii curăţat!” Îndată a fost curăţată lepra lui.
4 Apoi Isus i-a zis: „Vezi să nu spui la nimeni; ci du-te de te arată preotului şi adu darul pe care l-a rânduit Moise, ca mărturie pentru ei.” (Mt.8:1-4)
30 Şi li s-au deschis ochii. Isus le-a poruncit cu tot dinadinsul şi le-a zis: „Vedeţi să nu ştie nimeni.” (Mt.9:30)
16 şi le-a poruncit cu tot dinadinsul să nu-L facă cunoscut; (Mt.12:16)
De fiecare data, când undva sau cineva menționează cuvântul Mercur, ar trebui să ne reamintească faptul, că această planetă se asociază cu omul care se face nevăzut după ce face o binefacere. Nevăzut în așa fel, ca oricine va dori să-l caute , să-l găsească doar pe lumina și strălucirea lui Hristos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu