vineri, 17 noiembrie 2017

Astăzi...

Astăzi
Toți iubim „frumoșii ani de demult” – chiar și tinerii care nu i-au trăit. Topurile de muzică pop sunt astăzi mai pline ca oricând de remixuri după piese din anii 60-70. Copiii numesc asta moda „retro” și ceea ce înseamnă mai demult „avangardist” astăzi li se pare cool.

Ceva înlăuntrul nostru zâmbește și suspină când reflectăm asupra anilor trecuți. Ceva din interior ne spune insistent că era mai bine atunci – muzica era mai melodioasă, filmele mai distractive, știrile mai încurajatoare și viața în general mult mai ușoară. În orice moment ne-am afla, cea mai bună perioadă de a fi în viață era acum 20 sau 30 de ani – perioadă deseori cunoscută sub formula „când eram de vârsta ta”.
Nu zice: „Cum se face că zilele de mai înainte erau mai bune decât acestea?”, căci nu din înţelepciune întrebi aşa.


„Frumoșii ani de demult” e în fapt o stare sufletească care nu are nici un corespondent în realitate. E la câteva străzi distanță, către sud, față de pocalul cu aur de la capătul curcubeului, și la alte câteva străzi distanță, către est, față de cealaltă poartă spre tărâmul fanteziei, lumea lui „ce-ar fi putut să facă”...

E greu de imaginat, fiindcă prezentul nu pare deloc a fi deosebit pentru oamenii care-l trăiesc. Zilei de astăzi îi lipsește întotdeauna ceva față de strălucirea zilei de ieri, are mereu cu ceva mai puțin decât promisiunea de mâine. Dar ziua de astăzi este tot ce avem. Totul depinde de ea. Astăzi e singura zi în care putem avea un impact în mod direct, iar toate speranțele noastre într-o viață mai bună se află chiar aici, în chenarul acesta din calendar în care ne aflăm – ziua numită astăzi.

Chiar și o viață de două mii de ani e, din perspectiva veșniciei un abur; prezent astăzi, trecut mâine - și nici nu mai vorbim de faptul că la câțiva metri distanță, în același cimitir dăm peste oameni din „frumoșii ani de demult” îngropați tocmai lângă cei din „minunata noastră lume nouă”.

Problema în viață nu sunt vremurile, afacerile sau salariul. Totul se rezumă la întrebarea „ce faci cu ziua de azi?”. Ești oare înflăcărat de perspectiva a ceea ce Dumnezeu poate să facă în viața ta în această fereastră numită Astăzi? În definitiv putem face totul în Hristos și El însuși ne-a promis că vom face lucruri mai mari ca El (Iaon 14:12). Acestea nu sunt versete despre zile bune de odinioară sau despre lumea viitorului – acestea sunt cuvintele lui Astăzi.

Ideea de rai pe pământ este o idee pentru Astăzi. Îți mai amintești felul în care israeliții făceau trei pași înainte înspre Țara Promisă și doi pași înapoi spre nostalgie? Robia nu păruse niciodată mai atractivă. Până la urmă acei stăpâni egipteni chiar își hrăneau sclavii din când în când, ba chiar erau zile când nu erau biciuiți, aveau pauze de 15 minute după ce cărau acele blocuri uriașe de piatră. Israeliții erau neliniștiți cu privire la sălbăticia lui Astăzi, lucru care i-a ținut departe de promisiunea lui Mâine. În mare parte facem același lucru, uităm că tot acest tablou minunat al vieții noastre este pictat pe pânza lui Astăzi.
Până una alta realitatea supremă în viață este Dumnezeu, care vrea să-ți umple viața cu puterea și prezența Sa aici și acum. Raiul pe pământ nu are nimic cu trecutul, nici cu ceea ce urmează a fi. Raiul ce ne așteaptă, când vom ajunge față în față cu Mântuitorul nostru va fi un etern Acum.
Din perspectiva umană Împărăția lui Dumnezeu pare întotdeauna cu susu-n jos. Ni se pare stranie ideea de a muri pentru a trăi, a dărui pentru a primi, a sluji pentru a cârmui. Solomon surprinde eterna enigmă a valorilor privite în oglindă, întocmai cum le descrie Isus în predica de pe munte. El ne îndeamnă să adoptăm mai degrabă întristarea decât veselia, mustrarea decât lauda, calea lungă decât cea scurtă, ziua de astăzi decât ziua de ieri.
Adevărul e că nu Împărăția lui Dumnezeu e cu susu-n jos – ci lumea. Nu Cuvântul lui Dumnezeu întoarce viața pe dos – lumea este cea care a inversat toate ecuațiile hărăzite de către Dumnezeu pentru viața noastră.
Lumea aceasta pare scăpată de sub control, deaceea trebuie să mă bizui pe Duhul Sfânt care să mă ajute. Dar, în definitiv, știu că Dumnezeu deține controlul deplin. Nimic din ceea ce se întâmplă în viața mea nu-i scapă. Aceasta înseamnă că sunt liber să trăiesc paradoxal în lumea aceasta, liber să îmbrățișez adevărurile împărăției lui Dumnzeu sfidând învățăturile contrare ale majorității.
Eclesiastul ne ajută să vedem că planul lui Dumnezeu este bun și clar, dar uneori misterios.
Te încurajez să accepți întristarea când vine pe calea ta, mustrarea, atunci când îi simți înțepătura, calea cea grea, atunci când atunci când e calea cea bună, și în mod deosebit, puterea lui Astăzi – carpe diem! Trăiește clipa pe care El ți-a dat-o. Aceasta este ziua pe care El a creat-o, bucură-te și veselește-te în ea.
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu