luni, 26 martie 2018

Capodoperă...

În cartea „ The Agony and the Ecstasy” de Irving Stone, în care se dezvăluia viața și activitatea lui Michelangelo, putem găsi descrierea creării capodoperii sale „David”
Nu doresc să intru în detalii amănunțite. O las pentru voi să le găsiți singur. Dar în genere a fost cam așa:

Această statuie de vre-o 5 metri înălțime, autorul a făcut- dintr-o bucată întreagă de marmură albă cumpărată într-o carieră de piatră din apropiere. Ca de obicei Michelangelo, făcea multe schițe a sculpturelor făcute de el, ca să-i fie mai ușor în procesul sculptării.

Când a sosit la cariera de piatră, mulți vânzători de blocuri văzând cine a sosit îi propuneau diferite blocuri de marmură pentru cumpărare, dar Michelangelo, le-a refuzat la toți, din motiv că ceea ce i se propunea nu era de fapt ceea ce dorea.

Și când aproape fiind deznădăjduit în căutările sale, el observă la o margine de carieră, în mijlocul buruienilor, un bloc de piatră uitat de toți. Când a întrebat de preț, l-au luat în râs, pentru că nici un maestru n-a dorit să cumpere această piatră.

Plătind un preț mic, aducând în atelierul său blocul de marmură, instalându-l în poziție verticală, construindu-și șchelele s-a apucat de lucru și după un timp a apărut această capodoperă, care a fost instalată în palatul  Medici.

Întorcându-mă înapoi la momentul căutării blocului de marmură în carieră, Michelangelo încerca să-l vadă pe David în blocurile propuse, dar l-a văzut într-un bloc lepădat și uitat de toți.

La fel procedează și Hristos. El umblă prin carierele lumii și caută pe cei pierduți, în care vede un potențial care trebuie scos la lumină. Hristos muncește din greu, ca să înlăture tot ceea ce nu ești tu, cu ajutorul Duhului Sfânt, și ca final să fii o capodoperă în ochii lui Dumnezeu.

Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi. ( 2 Corinteni 5:17)
energycross@mail.ru



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu