duminică, 18 martie 2018

Abatere (partea II)


Doresc să încerc să reprezint o diagramă despre Calea Domnului și abaterile de la ea.

O -  punctul de pornire

OA – Calea Neprihănirii

OB , OC, OD, OE – calea Pierzării.

p.R – dreapta Regretului

Orice abatere de la Calea Neprihănirii duce pe calea Pierzării.

Aici apare întrebarea.

În ce punct de abatere, persoanele care urmează pe căile pierzării vor descoperi că s-au abătut?

Totul depinde de unghiul de abatere inițial.

Cu cât unghiul  de abatere (α) este mai mic, cu atât mai târziu persoana ce s-a abătut își va dea seama că nu merge pe Calea Domnului.
( α ˂ ) = p.R    

La fel cu cât unghiul de abatere (α) este mai mare, cu atât mai devreme persoana ce s-a abătut își va dea seama că nu urmează Calea Domnului.
    ( α > ) = p.R    
 
La prima vedere, am putea să credem că cei ce au unghiul de abatere (α) sunt mai aproape de Cale, și că abaterea nu este atât de semnificativă în comparație cu ceilalți. ( Ah, cât de tare ne mai place să ne comparăm cu alții, punându-ne pe noi înșine într-o lumină mai bună). Totuși există o abatere. Și vai de persoana aceea, care încă n-a realizat aceasta!

Cu cât mai mare este unghiul de abatere (α), cu atât mai gravă e situația acestei persoane.

Cu cât mai mare este unghiul de abatere, cu atât mai conștient s-a făcut abaterea dată.

De aici constatăm faptul, că și câmpul vizual al păcatului este mai mare, decât câmpul vizual al neprihănirii, care în măsura avansării în păcat, devine tot mai mic, până ajunge aproape de „zero”. Dar nu „zero”. Pentru ca să rămână o nădejde pentru piersoana căzută.

După cum am menționat mai sus, totul depinde de unghiul de abatere. Orice abatere, micșorează suprafața câmpului vizual al neprihănirii.

Neprihănirea și păcatul este acel bine și rău despre care au aflat primii oameni în grădina Edenului.

Cel ce urmează Calea Neprihănirii, trebuie permanent să se alimenteze cu putere de la Dumnezeu, împotriva ispitelor (banere de reclamă afișate pe marginea Căii). Alimentarea se face prin Cuvântul lui Dumnezeu (Biblia).

Să ne întoarcem la diagramă, ca să analizăm mai bine dreapta de Regret (cu linie întreruptă).

Să presupunem că dreapta de Regret este paralelă cu Calea Neprihănirii. Dreptele OE, OD și OC se intersectează cu dreapta R în anumite puncte, pe care le numim p.R (punct de regret).

 Ce ne descoperă aceste puncte?

În dependență de unghiul de abatere, distanța dintre O și p.R este diferită. Cu cât unghiul este mai mare, cu atât distanța este mai mică și invers, cu cât  unghiul este mai mic distanța dintre O și p.R este mai mare.

Cunoscând faptul, că unghiul ne indică cât de conștientă este persoana în abaterea sa, regretul pentru săvârșirea păcatului este mai degrabă, decât în cazul unei persoane care nu conștientizează că s-a abătut de la Calea Neprihănirii continuându-și direcția până la momentul când devierea devine mai vizibilă.

După cum s-a menționat mai sus, orice persoană abătută are dreptul la o nădejde de reîntoarcere.

Reîntoarcerea nu se face în direcția opusă al abaterii.

Reîntoarcerea se face perpendicular liniei de regret (R) și liniei OA.

Cunoscând că linia OA și R sunt paralele, orice perpendiculară dintre aceste două linii sunt egale.

Ce ne indică acest adevăr?

Că indiferent de gravitatea abaterii, indiferent de timpul abaterii – la reîntoarcere Dumnezeu își arată o dragoste iertătoare pentru fiecare.

Cam așa în stilul cifrelor și diagramelor am putea să explicăm abaterile de la Calea Adevărată. Și fiecare poate să se regăsească în diagrama aceasta. La fel oricine este liber să desfășoare mai pe larg cele expuse mai sus. Dumnezeu să vă ajute ca această lucrare să vă fie de folos.

Aș dori să adaog, că de fapt dreptele de abatere nu sunt drepte, dar tangente. Pentru cei care nu înțeleg acest cuvânt mai pe simplu – dreptele sunt de fapt arcuri.

Și în viață e așa.
(va urma...)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu