luni, 26 martie 2018

Capodoperă...

În cartea „ The Agony and the Ecstasy” de Irving Stone, în care se dezvăluia viața și activitatea lui Michelangelo, putem găsi descrierea creării capodoperii sale „David”
Nu doresc să intru în detalii amănunțite. O las pentru voi să le găsiți singur. Dar în genere a fost cam așa:

Această statuie de vre-o 5 metri înălțime, autorul a făcut- dintr-o bucată întreagă de marmură albă cumpărată într-o carieră de piatră din apropiere. Ca de obicei Michelangelo, făcea multe schițe a sculpturelor făcute de el, ca să-i fie mai ușor în procesul sculptării.

Când a sosit la cariera de piatră, mulți vânzători de blocuri văzând cine a sosit îi propuneau diferite blocuri de marmură pentru cumpărare, dar Michelangelo, le-a refuzat la toți, din motiv că ceea ce i se propunea nu era de fapt ceea ce dorea.

Și când aproape fiind deznădăjduit în căutările sale, el observă la o margine de carieră, în mijlocul buruienilor, un bloc de piatră uitat de toți. Când a întrebat de preț, l-au luat în râs, pentru că nici un maestru n-a dorit să cumpere această piatră.

Plătind un preț mic, aducând în atelierul său blocul de marmură, instalându-l în poziție verticală, construindu-și șchelele s-a apucat de lucru și după un timp a apărut această capodoperă, care a fost instalată în palatul  Medici.

Întorcându-mă înapoi la momentul căutării blocului de marmură în carieră, Michelangelo încerca să-l vadă pe David în blocurile propuse, dar l-a văzut într-un bloc lepădat și uitat de toți.

La fel procedează și Hristos. El umblă prin carierele lumii și caută pe cei pierduți, în care vede un potențial care trebuie scos la lumină. Hristos muncește din greu, ca să înlăture tot ceea ce nu ești tu, cu ajutorul Duhului Sfânt, și ca final să fii o capodoperă în ochii lui Dumnezeu.

Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi. ( 2 Corinteni 5:17)
energycross@mail.ru



duminică, 18 martie 2018

Abatere (partea II)


Doresc să încerc să reprezint o diagramă despre Calea Domnului și abaterile de la ea.

O -  punctul de pornire

OA – Calea Neprihănirii

OB , OC, OD, OE – calea Pierzării.

p.R – dreapta Regretului

Orice abatere de la Calea Neprihănirii duce pe calea Pierzării.

Aici apare întrebarea.

În ce punct de abatere, persoanele care urmează pe căile pierzării vor descoperi că s-au abătut?

Totul depinde de unghiul de abatere inițial.

Cu cât unghiul  de abatere (α) este mai mic, cu atât mai târziu persoana ce s-a abătut își va dea seama că nu merge pe Calea Domnului.
( α ˂ ) = p.R    

La fel cu cât unghiul de abatere (α) este mai mare, cu atât mai devreme persoana ce s-a abătut își va dea seama că nu urmează Calea Domnului.
    ( α > ) = p.R    
 
La prima vedere, am putea să credem că cei ce au unghiul de abatere (α) sunt mai aproape de Cale, și că abaterea nu este atât de semnificativă în comparație cu ceilalți. ( Ah, cât de tare ne mai place să ne comparăm cu alții, punându-ne pe noi înșine într-o lumină mai bună). Totuși există o abatere. Și vai de persoana aceea, care încă n-a realizat aceasta!

Cu cât mai mare este unghiul de abatere (α), cu atât mai gravă e situația acestei persoane.

Cu cât mai mare este unghiul de abatere, cu atât mai conștient s-a făcut abaterea dată.

De aici constatăm faptul, că și câmpul vizual al păcatului este mai mare, decât câmpul vizual al neprihănirii, care în măsura avansării în păcat, devine tot mai mic, până ajunge aproape de „zero”. Dar nu „zero”. Pentru ca să rămână o nădejde pentru piersoana căzută.

După cum am menționat mai sus, totul depinde de unghiul de abatere. Orice abatere, micșorează suprafața câmpului vizual al neprihănirii.

Neprihănirea și păcatul este acel bine și rău despre care au aflat primii oameni în grădina Edenului.

Cel ce urmează Calea Neprihănirii, trebuie permanent să se alimenteze cu putere de la Dumnezeu, împotriva ispitelor (banere de reclamă afișate pe marginea Căii). Alimentarea se face prin Cuvântul lui Dumnezeu (Biblia).

Să ne întoarcem la diagramă, ca să analizăm mai bine dreapta de Regret (cu linie întreruptă).

Să presupunem că dreapta de Regret este paralelă cu Calea Neprihănirii. Dreptele OE, OD și OC se intersectează cu dreapta R în anumite puncte, pe care le numim p.R (punct de regret).

 Ce ne descoperă aceste puncte?

În dependență de unghiul de abatere, distanța dintre O și p.R este diferită. Cu cât unghiul este mai mare, cu atât distanța este mai mică și invers, cu cât  unghiul este mai mic distanța dintre O și p.R este mai mare.

Cunoscând faptul, că unghiul ne indică cât de conștientă este persoana în abaterea sa, regretul pentru săvârșirea păcatului este mai degrabă, decât în cazul unei persoane care nu conștientizează că s-a abătut de la Calea Neprihănirii continuându-și direcția până la momentul când devierea devine mai vizibilă.

După cum s-a menționat mai sus, orice persoană abătută are dreptul la o nădejde de reîntoarcere.

Reîntoarcerea nu se face în direcția opusă al abaterii.

Reîntoarcerea se face perpendicular liniei de regret (R) și liniei OA.

Cunoscând că linia OA și R sunt paralele, orice perpendiculară dintre aceste două linii sunt egale.

Ce ne indică acest adevăr?

Că indiferent de gravitatea abaterii, indiferent de timpul abaterii – la reîntoarcere Dumnezeu își arată o dragoste iertătoare pentru fiecare.

Cam așa în stilul cifrelor și diagramelor am putea să explicăm abaterile de la Calea Adevărată. Și fiecare poate să se regăsească în diagrama aceasta. La fel oricine este liber să desfășoare mai pe larg cele expuse mai sus. Dumnezeu să vă ajute ca această lucrare să vă fie de folos.

Aș dori să adaog, că de fapt dreptele de abatere nu sunt drepte, dar tangente. Pentru cei care nu înțeleg acest cuvânt mai pe simplu – dreptele sunt de fapt arcuri.

Și în viață e așa.
(va urma...)

 

sâmbătă, 17 martie 2018

Abaterea (partea I)


     În lumea cifrelor este un cuvânt  destul de răspândit.
     Cu mai bine de vre-o 400 de ani în urmă, nimeni nu încerca să explice lumea din jur cu ajutorul cifrelor. Lumea exterioară era atât de neînțeles, ca și lumea interioară.
    
     În secolul XXI totul s-a dovedit mai complicat. Pentru că, cu cât aflăm mai mult despre macro și micro univers, cu atât descoperim că în spatele oricărui răspuns mai este încă o întrebare, o taină, care așteaptă să fie deschisă, și ea la rândul său ascunde o altă tainăși așa până la nesfârșit.

     Societatea de astăzi este explicată prin cifre, alcătuită din cifre. Totul în jurul nostru a fost bine calculat.

     Chiar și lucrurile care sunt create – au la bază cifre! De exemplu:

     - mărimile mobilierului

     - sistemele audio și video

     - sistemele electrice

     - îmbrăcămintea și încălțămintea

     - rechizitele școlare și cărțile

     - toată tehnica ș.a.

     Absolut totul este bazat pe cifre.

     Orice abatere de la mărimea standardă dă naștere unui rebut, ori unui produs nou, neplanificat, neașteptat.

     În sistemul de transporturi cuvântul abatere, este puțin altfel – ocolire!

     Când pe un drum se fac careva reparații, se instalează un semn de circulație vremelnic, care reprezintă o săgeată cu inscripția „drum de ocolire”, direcția săgeții indicând drumul propus de agenția de reparații a drumurilor în concordanță cu poliția rutieră. Aceasta putem numi – ocolire impusă.

     Dar mai există și altfel de ocolire.

     Ocolire benevolă!

     Când dorești să ajungi mai repede la destinație, dar curentul de automobile în care ești plasat, ți se pare că se mișcă încet. Atunci faci manevre prin diferite cartiere, ca să ajungi la punctul de destinație pe alt drum.

     Este logic și costisitor!

     Există o vorbă pe la noi.

     „ Drumul pe de-a dreptul e mai lung.”

     În lumea cifrelor orice abatere aduce la o eroare cu urmări grave, care la început în unele cazuri nu poate fi observată.

     Calea, care am ales-o de a parcurge spre cer, este o cale dreaptă.


Pe vremea aceea, s-a făcut o mare tulburare cu privire la Calea Domnului.

     Este o Cale, sub forma unei linii drepte, care în diferite locuri (necunoscute de noi) este întretăiată de intersecții.

     Intersecțiile , care apar în fața celor ce merg pe Calea Domnului, nu sunt pentru a face la dreapta ori la stânga. Și este, de fapt o mare ispită de a face la stânga/dreapta. Deaceea mulți cad pradă ispitei. La drept vorbind, intersecțiile au cu totul alt scop.

     Intersecțiile sunt pentru cei  ce vin prin ele și se alătură la Calea Domnului.  Prin una din aceste intersecții, ne-am alăturat și noi la Calea Neprihănirii.

     ( va urma...)
energycross@mail.ru
 

marți, 13 martie 2018

Curățit sau ars...

     Piatra care trebuie pusă în clădirea unui palat măreț este cioplită și pregătită mai mult decât una care va fi pusă într-o clădire de rând.

     Vița de soi ales este tăiată, pe când cea sălbatică este neângrijită și lăsată să crească în voie.

     N-ar putea oare aceste pilde să împace pe credincioși cu necazurile lor?

     Este drept că vița sălbatică crește în voie după placul ei. Mlădițele ei lungi se întind până departe și nici un cuțit de tăiat n-o amenință.

     Vița bună este tăiată atât de mult că trunchiul îi rămâne aproape gol.

     Când vine însă timpul curățirii, tufișurile viței sălbatice sunt strânse ca să fie arse.

     Cine n-ar vrea să fie mai degrabă o viță bună?

     „ Doamne, nu mă lăsa să suspin după o tihnă care mă lasă amorțit, ci fă-mă să caut mereu să fiu folositor. Cioplește-mă până când mă vei aduce la chipul minunat pe care-l lucrezi Tu în mine; taie-mă, ca să aduc cât mai multă roadă! ”

     Este spre binele meu că m-ai smerit, ca să învăţ orânduirile Tale.
(Psalmul 119:71)
 


duminică, 11 martie 2018

Locuri periculoase...

     În munții Himalaia există anumite flori al căror parfum cufundă pe drumeți într-un somn letargic. Pentru a fi feriți de ele, băștinașii țin în mână o altă plantă, al cărei parfum neutralizează efectul primelor.

   
      Flora saporifică cuprinde plante cu totul atrăgătoare, nu te poți plimba prea mult timp printre aceste flori, fără să fii cuprins de un somn primejdios. Aceste flori nu sunt veninoase. Cei cuprinși de somn nu mor decât după aproape 12 zile și nu otrăviți, ci datorită lipsei de hrană.

     Așa lucrează plăcerile lumii acesteia. Ele pot să nu fie rele în ele însele, dar exercită asupra celor care li se dedau o acțiune de moleșire.

     Leacul pentru înlăturarea acestei influențe periculoase este Cuvântul lui Dumnezeu. Să-i inspirăm parfumul și vom trece fără să ne oprim prin locurile periculoase ale ispitelor ecestei lumi.

     Să citim Cuvântul cu rugăciune, cerând lui Dumnezeu să-i dea iertare în inimi și vom fi feriți de toate influențele periculoase la care ne expune contactul cu o lume pierdută.

Sfinţeşte-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul.
( Ev.după Ioan 17:17 )