sâmbătă, 28 octombrie 2017

Aleg : - Răscumpărare interzisă ...



Şi voi, prin El, sunteţi în Hristos Isus. El a fost făcut de Dumnezeu pentru noi înţelepciune, neprihănire, sfinţire şi răscumpărare,

De ce am întitulat predica în felul acesta? Răspunsul vine în curând.
         Ce este răscumpărare în înțelesul nostru?

DEX : RĂSCUMPĂRÁRE, 

1. Plătirea unei sume pentru a readuce în stăpînire un bun înstrăinat.

2. Obținerea eliberării unui rob sau a unui prizonier (în schimbul unei sume de bani)

3. Compensație.

Prima explicare se referă la un act juridic. Vânzarea cu opţiune (pact) de răscumpărare, este o varietate a vânzării prin care „vânzătorul îşi rezervă dreptul de a răscumpăra bunul sau dreptul transmis cumpărătorului”, restituind cumpărătorului preţul, cheltuielile şi uneori şi sporul de valoare.

Răscumpărarea bunului înstrăinat este însă numai o opţiune, o facultate dată vânzătorului, care o poate exercita (caz în care vânzarea se desfiinţează cu efecte de la data încheierii contractului, iar vânzătorul redobândeşte proprietatea lucrului înstrăinat) sau nu (caz în care vânzarea se consolidează, iar cumpărătorul rămâne definitiv proprietarul lucrului).

În practică, instituţia vânzării cu pact de răscumpărare este folosită ca instrument de garantare indirectă a unor împrumuturi băneşti realizate între persoane fizice.

A doua explicare o cunoaștem foarte bine din filme artistice, din mass-media ș. a.surse.

A treia explicare este bine cunoscută de cei ce primesc, au primit compensații bănești. Răsplată pentru o muncă, despăgubire pentru o pagubă.

Operație financiară de reglare a vânzărilor și cumpărărilor prin virament reciproc.

 Acțiunea de a compensa.Despăgubire.

Sistemă după care suma bunurilor și relelor s´ar împărți egal între toțĭ oameniĭ.

 Reparație (fig.); recuperare, redobîndire, recîștigare, recăpătare; recompensă, răsplată, răsplătire.

 Restituire, restituție, înapoiere.
 
 Ajutor, susținere, sprijin.
Creştinismul este religia răscumpărării. El susţine că omul este salvat de degradarea adusă de păcat prin ceea ce a făcut pentru el altcineva, adică Domnul Isus. Religia creştină nu este o religie a legii, în care omul poate scăpa de condamnare prin eforturile sale de a face fapte bune. Este o religie a răscumpărării, întrucât, potrivit Bibliei, fără Hristos, noi suntem robi ai păcatului
 Adevărat, adevărat vă spun”, le-a răspuns Isus, „că oricine trăieşte în păcat este rob al păcatului. (Ioan 8:34)
 şi ne aflăm sub condamnarea la moarte
Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa veşnică în Isus Hristos, Domnul nostru. (Romani 6:23).
Noi nu putem ieşi singuri din această stare. Situaţia în care se află păcătosul impune o intervenţie din exterior, iar intervenţia aceasta presupune plătirea unui preţ. Potrivit învăţăturii clare a Noului Testament, preţul acesta a fost moartea lui Isus pe cruce.
31 Să nu primiţi răscumpărare pentru viaţa unui ucigaş vinovat de moarte, ci să fie pedepsit cu moartea.
Apostolul Petru la Rusali a menționat un lucru foarte interesant:
Voi v-aţi lepădat de Cel Sfânt şi Neprihănit şi aţi cerut să vi se dăruiască un ucigaş.
Pe atunci aveau un întemniţat vestit, numit Baraba.
 Baraba este prototipul omului viclean, al tâlharului, care nu doar că nu își asumă faptele, dar este convins că altul trebuie să plătească în locul lui.
În temniţă era unul numit Baraba, închis împreună cu tovarăşii lui din pricina unui omor pe care-l săvârşiseră într-o răscoală.
Când erau adunaţi la un loc, Pilat le-a zis: „Pe care voiţi să vi-l slobod? Pe Baraba sau pe Isus, care Se numeşte Hristos?”
Preoţii cei mai de seamă şi bătrânii au înduplecat noroadele să ceară pe Baraba, iar pe Isus să-L omoare.
Dregătorul a luat cuvântul şi le-a zis: „Pe care din amândoi voiţi să vi-l slobod?” „Pe Baraba”, au răspuns ei.
Conform numelui său, Baraba era de fapt conducătorul răscoalei. De aceea spune Matei, că era foarte vestit. Pe atunci conducătorul unei răscoale era privit ca un Mesia, ca un eliberator, care aduce pace şi bunăstare poporului. Baraba era deci o figură mesianică.
 Întrebarea lui Pilat înseamnă: la care acuzație doriți să renunțați – la cea de blasfemie sau la cea de răzvrătire împotriva imperiului?
 În faţa lui Pilat, mulţimea avea de ales între două figuri mesianice, între două mesii cu numele Isus, Isus, numit fiul tatălui și Isus, numit Mesia: primul, Baraba, un luptător pentru drepturi, pentru libertate şi bunăstare, care vrea şi promite o ţară liberă, fără cuceritori şi robi. Al doilea mesia, e unul mistic, mai greu de înţeles şi de urmat, care afirmă clar: „cel ce vrea să vină după mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să mă urmeze” (Marcu 8,34). Din punct de vedere istoric, evreii asteptau un Mesia care sa ii elibereze de romani, cel mai probabil motiv care sa justifice alegerea eliberarii lui Baraba.
 Baraba este prototipul omului viclean, al tâlharului, care nu doar că nu își asumă faptele, dar este convins că altul trebuie să plătească în locul lui.
 Un angajat al unei companii a observat că un coleg a intrat pe ascuns pe site-ul firmei și a urcat informații despre produsele pe care le produce, pentru a le comercializa. Nu era prima dată când observa că face acest lucru. În consecință, a anunțat conducerea companiei.
După acest incident, o parte dintre colegi au început să murmure împotriva celui care a făcut sesizarea. Se pare că aveau un coleg hain, cu sufletul mic.
Întrebarea care se ridică aici este: Putea angajatul să se facă că nu a văzut nimic? Putea, desigur. Putea să-și lase colegul să creadă că i-a păcălit pe toți, să-i lase ușa deschisă pentru a continua? Desigur, putea.
Din punctul meu de vedere, însă, cât timp ’’vom închide ochii’’, Baraba va învinge în sufletul nostru și în societatea în care trăim.
Bunătatea nu înseamnă lipsă de atitudine împotriva unui lucru greșit, după cum nici smerenia nu este slugărnicie, ci o stare firească de demnitate și adevăr, după scrierile Sfinților Părinți. Cineva spunea că lucrurile rele există tocmai pentru că oamenii buni nu fac nimic.
Fie că vorbim de societatea în care trăim, fie că vorbim de un abuz în familie, de o nedreptate la locul de muncă, cât timp ’’vom închide ochii’’ lucrurile nu se vor schimba niciodată în bine. Omul care ’’închide ochii’’ devine complice și aliat la nedreptate.
Atunci Pilat le-a slobozit pe Baraba; iar pe Isus, după ce a pus să-L bată cu nuiele, L-a dat în mâinile lor, ca să fie răstignit.
        Zelot (în greacă Ζηλωτές zelotes) este denumirea unei secte iudaice, cunoscută mai ales prin opoziția agresivă față de stăpânirea romană, dar și față de politeism. Gruparea zeloților a avut o aripă extremistă, renumită pentru terorismul și asasinatele ei.
31 Să nu primiţi răscumpărare pentru viaţa unui ucigaş vinovat de moarte, ci să fie pedepsit cu moartea . (Num 35)
Din perspectiva Noului Testament, moartea răscumpărătoare a lui Isus Hristos este sacrificială şi înlocuitoare. El S-a aşezat în locul nostru, S-a jertfit în locul nostru şi a suferit de dragul nostru soarta noastră, pentru ca noi să nu mai avem parte de ea. Unii resping ideea aceasta fiindcă nu pot accepta gândul ca un om să sufere în locul altui om (în special în locul unuia care este vinovat), dar ea este esenţa mesajului Evangheliei.
Aşadar, când vorbeşte despre răscumpărare, Noul Testament vrea să spună că Hristos a plătit preţul de răscumpărare … În măsura în care preţul plătit trebuie să corespundă achiziţiei făcute, lucrul acesta indică echivalenţă, o substituire.”
 
Încă mai avem vreme să ne adresăm această întrebare:
Pe cine alegem în viața noastră?
 Pe Hristos sau pe Baraba?
Chipul cui se va contura în interiorul nostru?
Încă mai avem vreme să alegem… 
 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu