marți, 21 aprilie 2020

Veghere...

   Unul va fi luat și altul va fi lăsat...
 
   Toți cei care au citit măcar de vre-o două ori Noul Testament, cunosc aceste versete de la Evanghelia lui Matei, capitolul 24. Se referă la veghere...

  Despre ziua aceea şi despre ceasul acela, nu ştie nimeni: nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl.
Cum s-a întâmplat în zilele lui Noe, aidoma se va întâmpla şi la venirea Fiului omului.
 În adevăr, cum era în zilele dinainte de potop, când mâncau şi beau, se însurau şi se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie,
şi n-au ştiut nimic, până când a venit potopul şi i-a luat pe toţi, tot aşa va fi şi la venirea Fiului omului.

   Cine a știut ziua și ora fixă când va incepe această pandemie? Nimeni. În cartea Apocalipsa ni se descoperă diferite pedepse care vor cadea peste oameni din pricina neascultării de Dumnezeu, dar fiți atenți! Nimic despre vre-o zi concretă. cu date concrete, ani concreți. De ce?

   Pentru ca oamenii nemântuiți să fie luați prin surprindere! Pe neașteptate! 

   Ca în zilele lui Noe. 

   Oare oamenii nu știau ce face Noe? Erau la curent ! Dar erau liniștiți, pentru că credeau că ceea ce zice Noe este o poveste. Dar un lucru straniu este pentru noi cei de aici, că oamenii din vechime usor credeau in povești și mituri, dar în cazul lui Noe, ba. Ce s-a întâmplat?

   Adevărul! Oamenii erau deprinși cu minciuna din cauza lipsei de discernământ, și nu cu adevărul, ca și în zilele de astăzi. Minciuna dă victorie în politică, în economie, în medicină și chiar în mas-media, nu mai zic de rețele sociale. Totul se bazează pe minciună. Adevărul, ca o oază răcoritoare, îl mai găsești prin Bisericile creștine, și nu în toate cu părere de rău. 

   Viața de o zi, anturajul din jur al păcatului, încurajările minciunoase că totul va fi OK, au relaxat pe oameni, până la prima picătură de ploaie.

   Oare oamenii erau în necunoștință că Noe construiește o corabie, departe de ape, pentru că are să vină potopul? Am impresia că oamenii de-atunci habar n-aveau ce înseamnă o mică inundație. Pentru că un abur se ridica de la pământ si uda toată suprafața lui. De aia ei nu știau ce este o ploaie de vară, sau ciobănească. Doar îl râdeau în bancuri prostești, până i-au dat pace. 

   La Matei ni se zice, că ei n-au știut nimic... Ce anume?  Au știut și auzit mesajul lui Noe. Practic toți. Dar n-au știut ziua și ceasul concret când se va întâmpla aceasta , mâncau şi beau, se însurau şi se măritau,

După cele şapte zile, au venit apele potopului pe pământ.

   După ce Noe a întrat în corabie, au fost șapte zile de așteptare, o săptămână întreagă, care a fost grea pentru cei din corabie, care auzeau toate batjocurile in adresa lor de-afară. Șapte zile și șapte nopți de așteptare. 

   Pentru ce această pauză? 

   Pentru cei de afară!!!

   Încercați să vă închipuiți că sunteți unul din cei care n-ați întrat în corabie împreună cu Noe, și v-a căzut o picătură de ploaie pe față. Este greu de descris emoțiile și luptele sufletești de descurajare și regret, pentru faptul că Noe nu te-a respins , ci te-a așteptat 7 zile - și n-ai îndrăznit. 

   Așa va fi și la venirea Domnului Iisus Hristos. Priviți în jur. Este acelaș anturaj, ca în zilele lui Noe. Lumea se distrează indiferent de ce se va întâmpla mâine. Un relax global. 

Atunci, din doi bărbaţi care vor fi la câmp, unul va fi luat, şi altul va fi lăsat.
 Din două femei care vor măcina la moară, una va fi luată, şi alta va fi lăsată.
Vegheaţi, dar, pentru că nu ştiţi în ce zi va veni Domnul vostru.
 Să ştiţi că, dacă ar şti stăpânul casei la ce strajă din noapte va veni hoţul, ar veghea şi n-ar lăsa să-i spargă casa.
 De aceea, şi voi fiţi gata; căci Fiul omului va veni în ceasul în care nu vă gândiţi.

    Observați, că din doi unul va fi lăsat, și din două una va fi lăsată.

   Și cei ce vor fi lăsați vor trăi aceleași emoții ca și cei lăsați de pe vremea lui Noe. 

   Și Domnul Iisus ne avertizează, că ziua în care se va petrece această despărțire n-o știe nimeni... Poate acum, sau până dimineața, sau mâine. În orice clipă!!

   Ceea ce faci  și trăiești acum te plasează cumva în categoria celor luați de Domnul în cer, sau te leagă de pământul celor lăsați?

   La muntele Golgota, unde cu Iisus erau răstigniți și doi tâlhari, unul din ei s-a folosit de moment și și-a predat viața lui Iisus. Acolo! Într-un anturaj critic. Era acel moment, ca și cele șapte zile de așteptare a lui Noe, un moment de pauză, în care timpul nu mai ține cu tine, și de fapt poți să nu reușești pentru că vezi finalul  și simți cum te părăsește vlaga vieții. 

   Ce-a văzut el în Iisus ? Pace. O acea pace care era în corabia lui Noe, când în afară bântuia furtuna!  Și tâlharul a ales - Pacea! 

   Din doi bărbați: unul va fi luat și altul va fi lăsat.

   Din două femei: una va fi luată și alta va fi lăsată.

   Dacă acum ar veni Domnul Iisus, din care categorie ai face parte?