joi, 7 decembrie 2017

Acțiuni corecte în situații incorecte...

  1 Corinteni 8:2
Dacă crede cineva că ştie ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască.
 
Isaia 5:21
 Vai de cei ce se socotesc înţelepţi şi se cred pricepuţi!
 
Vârful este destinația noastră, însă măsura noastră în viață e dată de povârnișurile de la coborâre. Tom Selleck a zis: „Ori de câte ori devin plin de mândrie cu privire la mine, îmi aduc aminte de acea pereche simpatică care într-o zi, pe străzile din Honolulu, s-a apropiat de mine cu un aparat foto. Când am zâmbit pentru poză, omul mi-a zis: „Nu, nu. Vrem ca dumneavoastră să ne faceți nouă o poză”.

Smerenia ne aduce în locul potrivit; ne dezbracă de haina mândriei ce se lipește de noi pe măsură ce călătorim prin momentele de reușită ale vieții.

Un om cu adevărat înțelept este schimbat de înțelepciunea lui Dumnezeu; chiar și înfățișarea sa reflectă umilința. El știe cât de multe sunt cele pe care nu le știe fiindcă îl știe pe Acela care știe. Are acces la înțelepciunea lui Dumnezeu și aceasta îi e de ajuns.

Solomon ne spune că un om înțelept îți cunoaște propriile limite în materie de cunoaștere. Acest tip de umilință luminează fața omului și înlătură asperitățile rigidității de pe chipul său. Poate e timpul să te ocupi mai puțin de produsele cosmetice și să îți rezervi mqai mult timp făcându-ți chipul să lumineze prin înțelepciunea lui Dumnezeu.

„Chipul unei persoane este semnătura sufletului său”. ( William L. Stridger )

Smerenia înseamnă a ști când să te supui și să asculți, chiar și în situații pe care nu le înțelegi.

Trebuie să ne supunem șefilor pe care nu îi respectăm întotdeauna. Trebuie să studiem manualele cu ale căror premise nu suntem de acord. Biserica s-ar putea să ia o decizie sau două care să nu ne convină. Când anume ne abandonăm  slujba și părăsim biserica? E greu de spus; ne smerim și ne apropiem de Dumnezeu ca să primim îndrumare. Sunt multe lucruri pe care nu le putem schimba și pe care trebuie pur și simplu să le lăsăm în voia Lui.

Ai mania controlului? Poate că ai fost într-o situație în care altcineva deținea controlul și asta te-a scos din minți! Sau poate tu însuți ai pierdut controlul asupra unei situații de muncă, sănătate sau în familie. Unii oameni sunt părăsiți de partenerul de viață sau sunt obligați să consimtă la divorț, iar sentimentul covârșitor este acela de furie la gândul că nu au nici cel mai mic control asupra a ceva atât de personal  și de profund.

Al 8-lea capitol al Eclesiastului definește smerenia în 5 moduri:

-          A ști cât de mult nu știi
-          A te împăca cu ceea ce nu-ți face plăcere
-          A accepta ceea ce nu poți schimba
-          A te bucura de ceea ce nu poți explica
-          A descoperi ceea ce nu poate fi descoperit.