duminică, 11 iunie 2017

Șah...

     În lumea sportivă toți trebuie să folosească un echipament sportiv. Orice sportiv are un echipament special,deosebit.
    
     Orice lucrător are un echipament deosebit, special pentru domeniul în care activează. Nici un om nu va lucra la construcții , la diferite reparații și la alte lucrări în .... haine de sărbătoare.

     Orice lucrare are scule speciale pentru a fi îndeplinită. Orice luptă își are armele ei pentru a obține biruință. Lucrarea nu va merge dacă nu vei avea sculele necesare. Lupta nu va merge dacă nu vei avea armele necesare.

     Adică, dacă nu ești bine echipat n-ai ce căuta pe câmpul de luptă sau la lucru.

Luptă-te lupta cea bună a credinţei; apucă viaţa veşnică, la care ai fost chemat şi pentru care ai făcut acea frumoasă mărturisire înaintea multor martori. ( 1 Timotei 6:12)
 
     Lupta la care suntem chemați este lupta credinței. Dacă merge vorba despre o luptă oarecare, se înțelege că sunt cel puțin două părți, care sunt una împotriva alteia. Lupta este urmarea a toate tratativele care s-au dus până la ea și neajungând la un numitor comun.
    
     Deci, dacă suntem chemați să luptăm, ar trebui să știm cu ce arme să ne înzestrăm ca să ducem acea luptă a credinței.

Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti. (Efeseni 6:12)

     Pentru că în viața de zi cu zi noi ne întâlnim cu diferite probleme și împotriviri, deaceea și Ap. Pavel ne atenționează:

 De aceea, luaţi toată armura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul. (Efeseni 6:13)
 
 
     În locuri nevăzute de ochii noștri se petrece o luptă între întunerec și lumină, între fiii întunerecului și fiii luminii, între creștini și lume, între Hristos și Satan. Deaceea și armele pe care trebuie să le poarte cei ce participă la această luptă sunt diferite de cele pe care le cunoaștem. Ele sunt:

Staţi gata, dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcaţi cu platoşa neprihănirii,având picioarele încălţate cu râvna Evangheliei păcii.Pe deasupra tuturor acestora, luaţi scutul credinţei, cu care veţi putea stinge toate săgeţile arzătoare ale celui rău.Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu. (Efeseni 6:14-17)
     Ap. Pavel n-a avut nimic comun cu aramta romană, dar armata romană a avut ceva comun cu Pavel, pentru că această epistolă el o scria din închisoare și în fiecare zi observa gardianul și armura care era pe el. Ostașii romani tot timpul erau echipați și gata de luptă. Să nu uităm că Daivolul care reprezintă lumea, la fel oferă o armură pentru cei ce fac parte din rândurile lui. Și anume:

- Mijlocul să fie încins cu - fățărnicia
- Să poarte platoșa - încrederii în sine
- Să fie încălțat cu - râvna spre rău
- Să poarte coiful - mândriei
- Să dețină scutul - necredinței și îndoelii
- Să poarte sabia - minciunii.

     Sunt două armate: armata lui Dumnezeu și armata lui Satan.

     Cu toții  cunoaștem acea joacă preferată de persoane cu gândire analitică  - șahul. Este un câmp din 64 de patrate, 32 albe și 32 negre. În ambele părți opuse se află taberele adversarilor: 16 figuri de culoare neagră (brună) și 16 figuri de culoare albă. Nu este destul să știi mișcările figurilor, trebuiește să ai și o gândire analitică ca să poți preveni mișcările adversarului. Aici este nevoie de multă experiență și răbdare.

     Lupta pe care o duce un creștin în lumea aceasta , nu  este ca o joacă în șah. Pentru că figurile ce participă la joc sunt fără voință, pe când oamenii au voință. Au dreptul de a alege, de partea cui să lupte.

     Să analizăm fiecare element al echipamentului de luptă descris de Ap.Pavel:

Mijlocul
    
     Mijlocul este unicul element cu care nu poți să lupți și nu te poți apăra. Dar pe listă el stă primul. Mijlocul este adevărul, pentru că mijlocul ține totul în ordine. El fixează platoșa, are loc de fixare a sabiei și tot odată și pentru scut. Deaceea el este numit adevăr, pentru că neprihănirea, credința și Cuvântul lui Dumnezeu sunt bazate pe adevăr care este Hristos.

Platoșa 
 
 
      Platoșa se îmbracă pe corp de pe umeri până aproape de genunchi. Platoșa putea fi confecționată din fier, bronză, oțel și cântărește mai mult decât toate hainele pe care noi le îmbrăcăm iarna. platoșa este un element greu, dar important. Cuvântul neprihănire înseamnă drept. Adică așa de drept ca să nu ai de ce te apuca, aproape ca lunecos, pentru că platoșa este confecționată din plăci mici de metal unite prin îmbinare una cu alta și formând o haină asemeni solzilor de pește.

Încălțămintea    
 
     Încălțămintea la fel nu era obișnuită. Pentru ostașii care nu participau la lupte era făcută din curele ca în formă de sandale. Dar pentru cei ce erau în primele rânduri erau făcute din plăci de metal care se fixau pe curelele încălțămintei. Este rușine pentru ostaș să dee înapoi, deaceea râvna Evangheliei nu trebuie lăsată, ci trebuie apucată.
 
Scutul
 
     Scutul se ține în mână și se folosește în protejare de sabie, suliță, pietre, săgeți și bâte. scutul se face din piele presată și apoi îmbrăcată cu metal. scutul se folosește la apărare și înaintare. Scutul credinței ne apără de săgețile arzătoare ale celui rău și ea mereu trebuie să înainteze (să crească). Și să nu uităm, că credeința se bazează pe adevăr, care este Hristos.
 
Coiful
 
     Coiful se îmbracă pe cap, acoperind capul și gâtul din spate. El se confecționează din bronză, aur, argint și fier. Ca element al echipării, coiful se află la cea mai înaltă poziție pe corp. Deaceea el simbolizează mântuirea care vine de sus. Coiful nu luptă, el apără. Deaceea este clar că mântuirea nu luptă, ci ne apără de cel rău. Ea stă sus și vede de unde vine primejdia. Mântuirea este semnul răscumpărării și ea este apărată îndoit de credința în Dumnezeu și Cuvântul Său.
 
Sabia
 
     Sabia se ține în mână și este de fapt elementul de apărare și luptă. O sabie cu două tăișuri este o sabie desăvârșită. Cuvântul lui Dumnezeu este desăvârșit și poate să străpungă orice inimă împietrită, ajutându-ne să luptăm cu sabia minciunii a celui rău.  
 
     Totuși, doresc să menționez că sunt o categorie de oameni care zic că doresc să poarte toată armătura lui Dumnezeu, dar în realitate nu se despart de armătura propusă de lume. Ap. Pavel accentuiază de două ori, că armătura lui Dumnezeu trebuiește luată toată . În Romani 13:12 el zice:
 
...ne îmbrăcăm cu armele luminii.

     Din câte cunosc, lumina nu are nimic comun cu întunerecul, pentru că unde este lumină, nu poate fi și întunerec.

     Însă, există așa ziși pseudo-creștini, care stăruiesc de a uni lumina cu întunerecul.
    
     Se încing cu mijlocul fățărniciei și se îmbracă cu platoșa neprihănirii. Apoi se încalță cu râvna de bârfă și clevetire și i-au în mână scutul credinței. Pe cap poartă coiful mândriei și se luptă cu sabia Duhului. Realmente tot ce am descris aici este o -  utopie. Un lucru care nu poate fi real nicidecum, pentru că faptele întunerecului acestui veac nu pot sta alături de faptele luminii.

     Să nu uităm, că viața aceasta nu este pur și simplu un joc de șah, ci este o luptă și de fiecare dintre noi depinde de partea cui suntem și cu cine ne luptăm. Când cineva decide să devină ostaș, el vine cu hainele lui de-acasă. Armura o primește fiind înrolat în armată. Totul depinde de , „Cine îți este comandantul de oști” Dumnezeu ori Diavolul. Alegerea este a ta. Nu poți fi impus, ci doar ți se propune. La fel este bine de știut faptul, Diavolul fiind iscusit și priceput în minciună, n-ar dori ca ostașii lui să dezerteze și să treacă de partea lui Dumnezeu, deaceea el le oferă ostașilor săi tot felul de instrucțiuni cu privire la armătura pe care o poartă, unde se descrie cum să mânuiești cu pofta trupească, pofta ochilor, pofta inimii.

     În fiecare clipă, când ți se ivește o problemă ești pus în fața unei alegeri cum să procedezi: după instrucțiunile lui Satan sau după instrucțiunile lui Dumnezeu , care este Cuvântul Său?

     Dumnezeu să vă ajute, ca să puteți face alegeri corecte,în lupta care o ducem în fiecare zi.


E-mail: energycross@mail.ru